Příjmy z hazardních her na Macau již rok klesají

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 1. června (ČTK) - Příjmy z hazardních her na Macau v květnu klesly o 37 procent a propad zaznamenaly již dvanáctý měsíc za sebou. Důvodem je přetrvávající pokles zájmu bohatých Číňanů o sázení v Macau, které je jediným místem v Číně, kde jsou hazardní hry legální, a zároveň je největším hráčským centrem na světě.

Vláda Macaa uvedla, že v květnu se příjmy snížily na 20,3 miliardy patacas (63,8 miliardy Kč) z 32,4 miliardy patacas ve stejném měsíci loni. Příjmy klesají od doby, kdy čínský prezident Si Ťin-pching zahájil boj proti korupci a okázalému utrácení veřejných činitelů, kterým chce zabránit nezákonnému odlivu peněz z Číny.

Pokles příjmů již přinutil provozovatele kasin rozšířit své aktivity do dalších oblastí, jako je zábava a maloobchod. Rozšíření aktivit kasin je v souladu s plánem Pekingu, který chce tuto oblast předělat na rodinný rezort a přilákat tam rostoucí čínskou střední třídu.

Květnový pokles příjmů byl v souladu s očekáváním analytiků a zároveň nižší, než v předchozích třech měsících. Květnový pokles zbrzdil státní svátek a zprovoznění dvou nových rezortů. Investoři jsou ale v dlouhodobém výhledu optimističtí, mimo jiné i díky plánovaným infrastrukturním projektům, které mají zkrátit dobu cesty na Macao.

Macao coby asijské hlavní město hazardu zažívalo v uplynulých více než deseti letech prudký růst příjmů z hazardních her, díky kterému se proměnilo ze zanedbané bývalé portugalské kolonie ve světovou jedničku v oblasti kasin. K růstu přispěl hlavně příliv peněz z pevninské Číny. Příjmy z hazardu jsou tam nyní téměř pětinásobně vyšší než příjmy amerického Las Vegas, které je druhým největším centrem hazardu na světě.

Bývalé závislé území pod správou Portugalska tvoří poloostrov Macao a dva malé ostrůvky Taipa a Coloane o celkové rozloze 27 kilometrů čtverečních. Má zhruba půl milionu obyvatel a je jedním z nejhustěji osídlených území na světě.

Macao je od roku 1999 pod správou Číny a stejně jako Hongkong má status zvláštní správní oblasti. Na provoz kasin měla původně vláda monopol, ten ale v roce 2001 skončil.

Příjmy z kasin se na celkových příjmech vlády Macaa podílejí zhruba 80 procenty. Oblast je rovněž velmi závislá na turistech z Číny. Právě Číňané tvoří více než 60 procent turistů v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK