Odstávka 2. bloku elektrárny Temelín se o 14 dnů protáhne

01.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 1. června (ČTK) - Odstávka druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín se proti plánu protáhne zhruba o dva týdny. Důvodem jsou dodatečné práce při závěrečné montáži reaktoru. Konkrétně jde o vyčištění a vysušení dílčích komponent víka reaktoru, kam se dostalo při plnění reaktoru 1,5 metru krychlového vody. Ta byla svedena do sběrné nádrže. Pro čištění a sušení komponent je nutné víko demontovat. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

\"O události byl informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Událost byla předběžně hodnocena stupněm INES 0, kdy nejsou porušeny limity a podmínky provozu,\" dodal mluvčí.

Většina důležitých prací plánovaných na odstávku je podle Svitáka již hotova. Je vyměněno palivo, jsou ukončeny kontroly tlakové nádoby reaktoru a bezpečnostních systémů, do skladu byly zavezeny tři kontejnery s použitým palivem. Také práce na turbíně pokračují v souladu s harmonogramem. Nové rotory jsou usazeny na svých pozicích a turbína je připravena na provedení vyvažování. Podle aktualizovaného harmonogramu by blok měl výrobu elektřiny obnovit začátkem července.

Mezinárodní stupnice INES hodnotí různé události, závady a poruchy na jaderných zařízeních. Škála má osm úrovní, významnější poruchy jsou od čtvrtého stupně. Nejnižším stupněm je INES 0 značící odchylku, kdy nejsou porušeny limity a podmínky provozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK