Akcie v USA po statistice z trhu práce zůstávají bez větších změn

05.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. června (ČTK) - Americké akciové trhy zůstávají během dnešního obchodování zatím bez výraznějších změn. Hlavní akciové indexy sice zmírnily počáteční propad, přesvědčivě k růstu se jim ale přejít nepodařilo. Investoři reagují na dnešní příznivou zprávu z amerického trhu práce, která oživila naděje, že centrální banka (Fed) už v září po devíti letech přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index před polednem newyorského času (18:00 SELČ) ztrácel 0,1 procenta na zhruba 17.870 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval pokles o zlomek procent na 2094 bodů, naopak index technologického trhu Nasdaq Composite se z počátečních ztrát přehoupl do zisku a přidával necelých 0,1 procenta na 5061 bodů.

Američtí zaměstnavatelé podle dnešní vládní zprávy zrychlili v květnu tvorbu pracovních míst a výrazně také zvyšovali mzdy. Data naznačila, že největší světová ekonomika po zimním poklesu nabírá znovu dech.

Investoři na Wall Street ale blížící se zpřísnění měnové politiky vnímají negativně, protože zvýšení úroků může zvýšit náklady na půjčky. Ceny amerických vládních dluhopisů po zveřejnění dnešní statistky klesly, což obratem vedlo ke zvýšení výnosů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK