Ropa kvůli vyšší sezonní poptávce a poklesu těžby v USA zdražuje

09.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. června (ČTK) - Ceny ropy dnes výrazně rostou a severomořská ropa stoupla na 65 dolarů za barel. Důvodem je vyšší sezonní poptávka v rozvinutých zemích a očekávání poklesu těžby z břidlic v USA, které přispívají k vyrovnání současného vysokého převisu nabídky nad poptávkou.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SELČ vzrostla o 2,31 dolaru na 65 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,91 dolaru na 60,05 dolaru za barel.

Poptávka po ropě obvykle roste v letních měsících, protože se zvyšuje poptávka po benzinu od řidičů v Evropě a USA, kteří vyrážejí na dovolenou. To pomáhá zmírnit dopad vysokých dodávek na trh.

K růstu ropy přispívá i očekávání dalších hospodářských stimulů v Číně po posledních slabších statistických údajích ze země.

V USA klesá těžba z velkých břidlicových polí a očekává se, že v červenci se propad dále prohloubí, a to již třetí měsíc za sebou, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 65,00 62,69 New York - Nymex WTI červenec 60,05 58,14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK