Ve východní polovině Afriky vzniká zóna volného obchodu

10.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Káhira 10. června (ČTK) - Představitelé 26 zemí jižní a východní Afriky dnes podepsali dohodu o volném obchodu, která má usnadnit pohyb zboží na východní polovině kontinentu. Podle zpravodajského serveru BBC jde o největší zónu volného obchodu v Africe.

O způsobech, jak podpořit obchod napříč kontinentem, jednají africké vlády od skončení koloniální nadvlády. Situaci komplikuje špatný stav silnic, železnic a leteckých přístavů.

Nová zóna vznikne sloučením tří stávajících hospodářských bloků: Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), Východoafrického společenství (EAC) a Společného trhu pro východní a jižní Afriku (COMESA).

Dohodu dnes v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch podepsali egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, prezident Zimbabwe Robert Mugabe, předseda etiopské vlády Hailemariam Desalegn a viceprezident tanzanské republiky Mohammed Gharib Bilal, informovala agentura AFP.

Dohoda má odstranit obchodní překážky u většiny zboží, které by díky tomu mělo být levnější. Kromě toho má podpořit ekonomiku celé oblasti s více než 600 miliony obyvatel a úhrnnou ekonomickou aktivitou přesahující jeden bilion dolarů (24,2 bilionu Kč).

Obchodní pakt, známý jako Trojstranná zóna volného obchodu (TFTA), by měl být oficiálně představen na nadcházejícím summitu Africké unie, který se koná tento víkend v Jihoafrické republice. Uzavření dohody v Egyptě je pouze prvním krokem. Dohodu musí podle BBC ještě schválit parlament každé z účastnických zemí, aby zóna mohla začít fungovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK