Levicoví aktivisté obsadili řecké ministerstvo financí

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 11. června (ČTK) - Levicoví demonstranti dnes uspořádali demonstraci vsedě před budovou řeckého ministerstva financí. Na fasádu vyvěsili transparent protestující proti úsporným opatřením. Právě jejich pokračování je přitom podmínkou poskytnutí další mezinárodní úvěrové pomoci Řecku, kterému jinak v nejbližší době hrozí platební neschopnost.

Podle agentury DPA zhruba 200 členů komunistických odborů PAME na protest proti dalším úsporným plánům řecké vlády ráno obsadilo budovu ministerstva. Podle televizních záběrů vyvěsili obrovský transparent s nápisem \"Krváceli jsme dost! Zaplatili jsme dost!\" Policie proti akci nezasáhla.

Na dnešní odpoledne podle DPA plánují další demonstraci proti úsporám státní zaměstnanci.

Dnes se má řecký premiér Alexis Tsipras znovu sejít s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem k novým jednáním o poskytnutí další úvěrové pomoci z dohodnutého záchranného programu.

Řecký kabinet s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnový fondem (MMF) od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč). Původní návrhy, s nimiž minulý týden přišla postupně každá ze stran, si pak Atény a věřitelé vzájemně zamítli. S novými návrhy přišly Atény tento týden po výzvě věřitelů, ale Evropská komise s nejnovějším plánem není spokojena.

Tsipras s Junckerem jednal už ve středu, a v noci na dnešek hovořil také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Lídři Řecka, Francie a Německa se podle agentury Reuters shodli na zintenzivnění jednání s věřiteli Atén. Tsipras řekl, že všechny strany budou pracovat na překlenutí zbývajících neshod.

Kancléřka Merkelová dnes podle DPA Řecko vyzvala, aby intenzivně pracovalo na dohodě s mezinárodními věřiteli. \"Nyní záleží na každém dnu,\" zdůraznila kancléřka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK