Valná hromada ČEZ zřejmě rozhodne nevyplácet odměnu vedení

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Páteční valná hromada společnosti ČEZ zřejmě rozhodne, že představenstvu a dozorčí radě firmy nebudou vyplaceny odměny z loňského zisku. Ministerstvo financí, přes které stát vlastní majoritní podíl ve společnosti, totiž v minulých dnech podalo protinávrh k rozdělení loňského zisku společnosti, v němž s tantiémami nepočítá. Naopak by valná hromada měla schválit dividendu ve výši 40 korun na akcii před zdaněním.

Tantiémy by tak nebyly vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. V minulých dvou letech bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 milionu korun. Stejnou částku navrhuje představenstvo k odsouhlasení i tentokrát.

\"Na valné hromadě se nejprve hlasuje o návrzích představenstva, pak dozorčí rady a pak o návrzích a protinávrzích akcionářů,\" upozornil analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Pokud tedy stát jako většinový akcionář nezmění názor, je pravděpodobný scénář pátečního hlasování o rozdělení loňského zisku takový, že valná hromada nejprve zamítne návrh představenstva, a teprve následně bude hlasováno o protinávrhu ministerstva.

Ekonom a poradce finanční skupiny J&T Michal Šnobr uvedl, že pro minoritní akcionáře je nicméně podstatný fakt, že v i protinávrhu ministerstva financí zůstala zachována výplata dividendy ve výši 40 Kč/akcii, čímž ji lze fakticky považovat za schválenou.

Případné nevyplacení tantiém neznamená, že by vedení firmy přišlo o všechny benefity. Členové představenstva mohou stále využít například motivační program na nákup akcií společnosti, který na konci května využil finanční ředitel společnosti Martin Novák. Podle Hospodářských novin koupil Novák 25. května 100 tisíc akcií firmy za celkem 56,4 milionu korun, aby následně většinu těchto akcií prodal s hrubým ziskem 6,9 milionu korun. \"Nedostaneme tantiémy, ale dostáváme nějaké odměny za účasti na schůzích a naši práci,\" potvrdil dnes ČTK také předseda dozorčí rady Václav Pačes. Podle Šnobra získává konkrétně dozorčí rada dohromady kromě tantiém v základních platech, jiných odměnách a příspěvcích na penzijní připojištění asi 16 milionů korun ročně. \"Považuji to za nepřiměřené,\" řekl dnes analytik ČTK.

Kromě rozhodování o rozdělení loňského zisku čekají páteční valnou hromadu i další body. Mimo standardního schvalování loňských účetních závěrek společnosti hromada projedná i návrh na vyčlenění hnědouhelné elektrárny Tisová a teplárny Vítkovice do nových dceřiných firem. ČEZ krok odůvodňuje nutnými investicemi do jejich provozů.

Valná hromada zřejmě také schválí změny v dozorčí radě společnosti. Novými členy rady by se měli stát zástupci ministerstva financí (MF) Jan Sixta a Petr Blažek, jejichž nominaci doporučil vládní výbor pro personální nominace. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát, kterému patří ve společnosti asi 70 procent akcií, má osm členů. Zbytek jsou zástupci zaměstnanců.

ČEZ je největší česká energetická firma. Skupině loni klesl meziročně zisk o 36 procent na 22,4 miliardy korun. Samotná ČEZ a.s., z jejíhož zisku je vyplácena dividenda, pak snížila zisk asi o pětinu na 20,9 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK