Dolar po solidních údajích o tržbách v USA všeobecně zpevňuje

11.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. června (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu všeobecně zpevňuje. Americkou měnu podpořily solidní údaje o květnových maloobchodních tržbách, které posílily naděje na dřívější zvýšení úrokových sazeb v USA.

Dolar k japonskému jenu během dne přidával více než jedno procento. Později mírně oslabil a po 17:00 SELČ si připisoval 0,7 procenta na 123,53 JPY. Ve středu přitom dolar k japonské měně zaznamenal největší celodenní pokles za šest měsíců.

Euro k dolaru dnes ve stejnou dobu ztrácelo kolem 0,6 procenta na 1,1250 USD.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v květnu vzrostly o 1,2 procenta, a překonaly tak odhady. Odbyt podle zpřesněných dat mírně vzrostl i v dubnu. Ministerstvo původně uvádělo, že v dubnu tržby stagnovaly.

Solidní data by podle některých analytiků mohla přimět americkou centrální banku (Fed), aby sáhla ke zvýšení úrokových sazeb ze současných rekordních minim již v září.

Trh, který změnu sazeb očekával později než v září, se teď může více přiklánět k názoru, že centrální bankéři zahájí zvyšování úroků už v září, řekl podle agentury Reuters analytik Thierry Albert Wizman ze společnosti Macquarie Limited.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK