MfD: Nájemné ani za sedm let nedožene dnešní tržní nájmy

20.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. května (ČTK) - Držet byt s regulovaným nájemným zůstane výhodné ještě přinejmenším sedm let. Pokud vláda a parlament schválí nový zákon o nájemném, nájmy poprvé vzrostou až v říjnu 2006. Ale ani příští rok nečeká obyvatele regulovaných bytů podle čerstvých plánů ministra pro místní rozvoj razantní zdražení. Nájemné by v bytech se starými dekrety i do budoucna mělo zůstat nižší než na volném trhu. Píše to Mladá fronta Dnes.

Nejblíže by se dvojí nájmy přiblížily k sobě v Praze, kde by rozdíl podle deníku činil 2500 korun. Ale například v Jihlavě by po šesti letech nedosáhly ani třetiny tržního nájemného.

Deregulace, kterou plánuje ministr Radko Martínek, se nedotkne bytů postavených se státní dotací, družstev nebo bytů v osobním vlastnictví, ve kterých žije majitel. Částečně však dopadne na pronajímaní bytů soukromých majitelů, v nichž se už dnes platí smluvní nájmy. Stát by hlídal růst nájmů do roku 2012, kdy se mají dostat na úroveň pěti procent z ceny nemovitosti.

Plán ministra Martínka bude pro nájemníky bytů s dekrety shovívavý i v tom, že dohání nájemné, které mělo být už před několika lety, píše MfD. Všechny propočty vycházejí z pět let starých cen bytů. "Tohle je asi jediná chyba v zákoně. Vychází ze starých cen bytů, které už neodpovídají realitě," cituje deník Martina Luxe, který se v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR zabývá bydlením.

Majitelé domů se podle deníku nového zákona o nájemném hrozí. Vadí jim, že stát po šesti letech začne mluvit i do nájmů, které dnes nejsou omezené a určuje je trh. "Po roce 2012 tu zavládne ještě tužší regulace, než kterou máme dnes. Ve většině lokalit se nájemné nedostane na tržní úroveň a zákon dovolí všem nájemníkům, aby si sami snížili nájem na nižší úroveň," uvedl mluvčí Občanského sdružení majitelů domů Robert Axamit.

Zákon dá nájemníkům možnost, aby si poté, co se ustálí místné obvyklé činže, směli snížit nájem na úroveň obvyklého nájemného, dodává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK