Koruna za klidného obchodování mírně oslabila na 30,24 Kč/EUR

20.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. května (ČTK) - Česká měna dnes za klidného obchodování navázala na čtvrteční pokles. Od rána mírně oslabila na 30,24 Kč/EUR, řekl ČTK ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Vůči dolaru se koruna drží těsně nad 23,90 Kč/USD.

Z české ekonomiky dnes opět nepřišla žádná data a klid je rovněž v celé střední Evropě. Okolní měny stejně jako koruna pouze nepatrně oslabují. Po zbytek dne by měl kurz zůstat stabilní pod 30,30 Kč/EUR, odhadl Vejmělek.

V příštím týdnu bude korunu ovlivňovat především vývoj středoevropských měn a dolaru. Z tuzemské ekonomiky bude důležité čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky, která bude rozhodovat o úrokových sazbách. Člen bankovní rady Jan Frait ve středu pro agenturu Reuters uvedl, že nelze vyloučit další snížení sazeb. Trhy však očekávají, že sazby zůstanou na současné historicky nejnižší úrovni 1,75 procenta.

Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové se bude koruna v příštích týdnech pohybovat v intervalu 29,80 až 30,40 Kč/EUR a bude se neustále vracet ke klíčové úrovni 30 korun za euro. "Kurzu chybí podněty pro jasnější pohyb," poznamenala.

Z americké ekonomiky dnes žádná nová data nepřijdou. V příštím týdnu investoři očekávají mimo jiné nová data o tamním hrubém domácím produktu. Šichtařová předpokládá, že koruna zůstane v intervalu 23,50 až 24 Kč/USD a až v horizontu měsíce posílí zpět pod 23 korun za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK