ČSA obhájily titul pro nejlepšího dopravce ve střední Evropě

20.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. května (ČTK) - ČSA obhájily titul pro nejlepšího leteckého dopravce ve střední a východní Evropě. Prestižní cenu uděluje každoročně na základě hlasování veřejnosti mezinárodní letecká organizace Official Airline Guide s centrálou v Londýně. ČSA tak předstihly například ruský Aeroflot, maďarský Malév či polský Lot.

ČSA se letos rovněž dostaly do užšího výběru aerolinií nominovaných na cenu pro nejlepší leteckou společnost na světě, a to společně s leteckými dopravci British Airways, Continental Airlines, Emirates, Singapore Airlines či American Airlines. Nakonec se nejlepší leteckou společností staly Continental Airlines, které jsou od loňského roku členem alinace Sky Team, která sdružuje i ČSA.

Nejlepším dopravcem například v západní Evropě se staly British Airways, v Africe South African Airways, v Asii Singapore Airlines, v Austrálii Qantas a v severní Americe celkový vítěz Continental.

Kromě ceny pro dopravce regionu získal také prezident ČSA Jaroslav Tvrdík cenu za mimořádný společenský přínos, a to za zajištění bezplatné přepravy dětí a jejich doprovodu z ruského Beslanu do léčebny Mánes v Karlových Varech. Zde se na počátku letošního roku děti zotavovaly z traumat po teroristickém útoku na jejich školu.

ČSA loni zvýšily čistý zisk čtyřnásobně na 324,2 milionu korun. Proti plánu byl ale zisk nižší, původně podnik očekával, že vydělá 622 milionů ve srovnání s předloňskými 70 miliony. Kvůli razantnímu zvýšení cen ropy a leteckého paliva však firmě narostly náklady o 900 milionů korun. Celkové provozní výnosy ČSA se v roce 2004 meziročně zvýšily o 16 procent na 22,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK