Euro: Německý podnikatel po Česku žádá 654,3 milionu korun

22.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. května (ČTK) - Německý podnikatel Rupert Binder po Česku žádá 654,3 milionu korun jako náhradu škody za krach své firmy Cargo Transport Internationale Spedition, která se zabývala vystavováním celních průvodek na hraničních přechodech. Podle aktuálního čísla týdeníku Euro, které vyjde v pondělí, tak Česku hrozí další arbitráž.

Ministerstvo financí už hledá právní kancelář, která bude ČR ve sporu zastupovat, píše týdeník. Náklady na soudní řízení se odhadují až na 80 milionů korun.

Binderova společnost skončila v roce 2003 v konkurzu. Německý investor podle ministerstva financí údajně tvrdí, že důvodem byl postup celníků, kteří firmě opakovaně znemožňovali činnost. Binderovo vyjádření se však týdeníku nepodařilo získat. Podle předchozích informací tisku ale Cargo Transport Internationale Spedition ručila za nezdaněné dodávky nafty a benzinu a od celníků dostala obsílky na zaplacení stovek milionů korun. Celnící firmě nakonec zabavili 40 milionů korun.

Mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták uvedl, že Binderova firma poskytovala mimo jiné ručení řidičům, kteří dováželi naftu ze Slovenska přes Celní úřad Břeclav. Řidiči za tuto službu společnosti platili. "Společnost si musela být vědoma, že se nejedná o formální úkon, že poskytnutím záruky postupuje i určité riziko. Každý ručitel má možnost si subjekt, jemuž ručí, prověřit a musí si být vědom, že z poskytnuté záruky mohou vzniknout povinnosti celní dluhy uhradit," řekl Euru Barták.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK