Majitelé: Návrh zákona o nájemném odporuje Ústavě; MMR nesouhlasí

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. května (ČTK) - Návrh zákona o nájemném, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj, je protiústavní, řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. Ministerstvo s tím však nesouhlasí. O podobě zákona bude ministr Radko Martínek v úterý jednat s představiteli politických stran. Konečné znění návrhu zákona by podle něj mělo být hotovo v příštím týdnu.

Nájmy v bytech s regulovanou činží by se měly podle návrhu MMR do roku 2012 zvyšovat až do výše pěti procent tržní ceny bytu. V Praze 1 by to mělo být 3,2 procenta. Martínek uvedl, že je připraven ke kompromisům.

S prvním zvýšením nájmů ministerstvo počítá 1. října 2006. Martínek zároveň nevyloučil, že by regulované nájmy mohly vzrůst dříve. Záležet bude na tom, jak rychle se zákon podaří schválit.

"Návrh zákona nerespektuje nálezy Ústavního soudu," řekl dnes Šimeček po skončení čtvrtého zasedání bytové tripartity. Nájmy by se podle něj měly skokově zvýšit na úroveň, která majitelům pokryje oprávněné náklady na opravy a údržbu. Za metr čtvereční a měsíc by nájemce měl podle odborných studií platit zhruba 50 korun, v současnosti je to maximálně 37 Kč. Podle návrhu ministerstva by přechod k fungujícímu trhu s nájemními byty nenastal dříve než za 15 až 35 let podle lokality, pokud vůbec, uvedl Šimeček.

Nájmy by se měly podle návrhu MMR v republice zvyšovat různě, a to i v jednotlivých částech měst. Nejvýše by měly vzrůst v Praze 1, a to o 17 procent. V průměru by nájmy měly stoupnout asi o 9,3 procenta. Podle Martínka ale průměrný růst o ničem nevypovídá. Podstatné podle něj je, jak dlouho bude trvat přechodné období a do jaké úrovně tržní ceny bytu nájmy porostou.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK