Bohatých Čechů přibývá, dolarových milionářů je kolem 11.800

09.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. června (ČTK) - Počet bohatých Čechů opět vzrostl. Loni bylo v republice přibližně 11.800 lidí, jejichž investiční majetek přesáhl hodnotu milion amerických dolarů (zhruba 25 milionů korun). Proti roku 2003 to je o 5,7 procenta milionářů více. Vyplývá to ze studie společností Merrill Lynch a Capgemini, kterou firmy zveřejnily. Počet milionářů se rozrostl zejména díky ekonomickému růstu a vysokým výnosům na akciových trzích.

Nárůst bohatých osob v České republice předčil průměrnou hodnotu v Evropě, kde se počet dolarových milionářů zvýšil o 2,6 procenta. Přesto ale růst nebyl tak výrazný jako o rok dříve, kdy se počet bohatých Čechů zvýšil meziročně o 12 procent.

Celosvětově se loni počet dolarových milionářů zvýšil o 7,3 procenta na 8,3 milionu osob, uvádí studie. Hodnota jejich majetku překročila 30,8 bilionu amerických dolarů. V čele je Severní Amerika s téměř desetiprocentním nárůstem na 2,7 milionu osob, čímž překonala Evropu s 2,6 milionu bohatých lidí. V jihovýchodní Asii překročila míra růstu osm procent, a počet bohatých lidí tak stoupl na 2,3 milionu.

Za loňským růstem bohatství ve světě stojí zejména zvýšení hrubého domácího produktu na 3,9 procenta proti 2,6 procenta v roce 2003. K dalším důvodům patří například růst ceny ropy, na které vydělávali například Kanaďané, a pokračující vysoké úrokové sazby z vkladů, které v Číně přesáhly 47 procent a v Malajsii činily zhruba 37 procent.

Milionáři i loni stabilně investovali do akcií a do hotovosti nebo depozit. Ve druhé polovině roku se zvýšil zájem o investice do podílů v obchodních společnostech. Celosvětově se snížil objem investic v realitách, což dokládá fakt, že řada bohatých investorů vybrala v této oblasti zisky z minulých let. Pokračuje trend investování z mezinárodního hlediska, přičemž investice směřují do Asie a některých rozvíjejících se trhů. Investoři se zajišťují proti možnému oslabování amerického dolaru, uvádí studie.

Letos by měl být růst počtu dolarových milionářů mírnější ve srovnání s rokem 2004, kdy ekonomika vzrostla nejvíce za posledních 20 let. Celosvětový růst zpomalí mimo jiné kvůli rostoucí inflaci a úrokovým sazbám. "Na základě těchto předpokladů se očekává, že v následujících pěti letech poroste bohatství milionářů na celém světě o 6,5 procenta ročně, aby v roce 2009 dosáhlo hodnoty 42,2 bilionu USD," poznamenal generální ředitel Capgemini Czech Republic Patrik Horný.

Silný přírůstek se očekává v Severní Americe, kde by se do roku 2009 mělo bohatství milionářů každý rok zvýšit o 8,4 procenta. Naopak v Evropě se předpokládá nejnižší nárůst, a to o 3,8 procenta. Na Středním Východě se podle studie zvýší bohatství těchto osob ročně o 9,1 procenta, v Asii a Pacifiku o 6,9 procenta, v Latinské Americe o 6,4 procenta a v Africe o 5,6 procenta.

Studie World Wealth Report nezná jména konkrétních bohatých lidí. Do jejich bohatství zahrnuje pouze investiční majetek, nezapočítává tak nemovitosti, ve kterých tito lidé bydlí. K počtu dolarových milionářů studie dospěla sledováním dostupných informací od statistických úřadů, bank, z kapitálových trhů a vývoje jednotlivých ekonomik. Celkem sledovala 68 států, které tvoří asi 98 procent světového bohatství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK