Niedermayer: Regulace bankovních poplatků by byl "fatální omyl"

09.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. června (ČTK) - Záměr ministerstva financí regulovat poplatky českým bankám by byl podle viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera "fatální omyl". Vést banky ke zlepšení komunikace s klienty by měly spíše organizace na ochranu spotřebitelů než ministerstvo financí, řekl Niedermayer v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC.

"Představa, že nějakým státním zásahem nebo cenovou regulací se dosáhne konkurenčního prostředí, to mi připadá, že to je fatální omyl," řekl Niedermayer s tím, že myšlenky na cenovou regulaci jsou "hodně divoké". Viceguvernér připomněl, že v českém bankovním sektoru působí 35 navzájem si konkurujících institucí.

Niedermayer dodal, že před několika lety prošel bankovní sektor obrovskou krizí, ve které nakonec museli zasahovat daňoví poplatníci. "Nikdo (tehdy) neargumentoval, že je potřeba zvýšit v tu dobu poplatky," řekl.

Tuzemské banky v posledních letech vykazují rekordní zisky, které jsou podle některých nadměrné zejména kvůli přemrštěným poplatkům. Česká obchodní inspekce dostala od začátku letošního roku zhruba 260 stížností klientů bank, kterým také nejvíce vadí výše a změny poplatků. "Já bych byl nervózní, kdyby ta situace trvala deset, patnáct let, ale ne když to trvá dva roky," uvedl Niedermayer.

Ministr financí Bohuslav Sobotka minulý týden navrhl sérii opatření na ochranu klientů tuzemských bank. Zrušit by se měly veškeré poplatky spojené s odchodem z banky. Lidé by si mohli při změně banky ponechat číslo účtu a při změnách v ceníku by banka musela propočítávat každému klientovi, jak se to promítne v jeho konkrétním případě. Banky by také nesměly vydělávat na transakcích, kterými lidé platí částky státním orgánům.

Sobotka chce zlepšit postavení klientů i změnami v zákonech. Některé problémy by však podle něj mohly vyřešit samy banky dobrovolnými změnami. Většina komerčních bank však s návrhy ministra nesouhlasí. O návrzích by se mělo diskutovat do konce června. Poté vznikne pracovní skupina, jež vládě připraví konkrétní návrh na posílení postavení klienta i konkurence mezi bankami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK