Japonské akcie výrazně zpevnily, dolar si udržel svou pozici

10.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 10. června (ČTK) - Japonské akcie se dnes vzpamatovaly z předchozího poklesu a výrazně zpevnily. Podpořilo je čtvrteční prohlášení předsedy Fed Alana Greenspana, že ekonomika Spojených států, které jsou pro japonské výrobky klíčovým trhem, je na "rozumně pevné cestě". Greenspanova slova pomohla také dolaru udržet si svou pevnou pozici.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei na konci obchodování stoupl o 1,28 procenta na 11.304,23 bodu. Byl to jeho nejvyšší přírůstek za poslední dva týdny. Širší index TOPIX zpevnil o 0,9 procenta na 1148,97 bodu.

Prognóza vysokého zisku americké společnosti Intel, která je největším světovým výrobcem čipů, oslabila obavy investorů z dalšího zpomalení tohoto odvětví. Investoři opět nakupovali akcie japonských exportních firem, zejména automobilek, když Greenspan utlumil jejich obavy ohledně oslabení amerického trhu.

Na devizovém trhu dolar získal mírnou podporu od Greenspanova prohlášení o pevném založení americké ekonomiky a o tom, že úrokové sazby mají stále prostor k růstu, napsala agentura Reuters.

V závěru asijského obchodování dolar vůči euru nepatrně oslabil na 1,2230 USD ze čtvrtečního newyorského závěru na 1,2216 USD. K japonskému jenu dolar kótoval na 107,50 JPY, stejně jako v New Yorku. Euro k jenu mírně zpevnilo na 131,50 ze 131,38 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK