Od úterý začnou Češi vydělávat sami na sebe, nyní pracují na stát

10.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. června (ČTK) - Od úterý 14. června začnou Češi vydělávat sami na sebe. Dosud pracují na zaplacení daní, kterými financují fungování státu. Takzvaný den daňové svobody tak lidé oslaví o dva dny dříve než loni. Podle Liberálního institutu (LI), který toto datum propočítává, jsou však daně v České republice stále příliš vysoké.

"Ruku státu máme stále hluboko v naší kapse," uvedl prezident LI Jiří Schwarz. Den daňové svobody se podle něj od roku 2000 posunul v kalendáři o osm dní ke konci roku. Češi tak živí svůj stát stále delší dobu; v letošním roce to je konkrétně 164 dnů. Úředníci se podle liberálů nedokážou o peníze občanů dobře postarat a podstatnou část vybraných peněz promrhají.

Příznivci liberálů se letos jako obvykle sejdou na den daňové svobody na pražském Václavském náměstí, aby vyjádřili odpor k vysokým daním a přílišné moci státu. Setkání se uskuteční v úterý od 16:30 na Můstku.

Také podle ekonomů jsou daně v ČR příliš vysoké, komplikují život lidem i podnikatelům a přispívají k vysoké nezaměstnanosti. Daňový systém je prý navíc příliš složitý, nedá se v něm orientovat a umožňuje různé daňové úniky.

Sousední Slovensko oslavilo den daňové svobody 7. června. Podle výpočtů LI však den, kdy Slováci přestávají pracovat na zaplacení všech daní a začínají vydělávat sami na sebe, připadl již na 24. května. Tamní ministerstvo financí hovoří dokonce již o 5. květnu a připomíná radikální daňové reformy, které slovenská vláda loni provedla.

Různá data se však objevují i v ČR. Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka nejsou propočty LI přesné a Češi si na oslavu "osvobození od daňové zátěže" budou muset počkat až do 24. června. Například obyvatelé USA přitom podle jeho výpočtů začali vydělávat sami na sebe již na počátku dubna, naopak Dánové a Švédové si počkají až na konec července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK