Růst cen ropy se nezastavil, poptávka neustále roste

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 24. června (ČTK) - Růst cen ropy na světových trzích se nezastavil ani po čtvrtečním výstupu na 60 dolarů a po krátké přestávce se obnovil. Americká lehká ropa West Texas Intemediate se nad ránem znovu dostala na 60 dolarů, ani tak vysoká cena však poptávku po černém zlatě nezchladila.

Brzy ráno se barel ropy WTI prodával za 59,81 USD a proti čtvrtečnímu závěru v New Yorku zdražil o 39 centů. Krátce předtím se ale vyšplhal přesně na 60 dolarů a dostal se na stejnou úroveň jako ve čtvrtek. Tato cena je nejvyšší od roku 1983, kdy se tento typ kontraktu začal obchodovat.

Poptávka po ropě v průmyslových zemích neustále roste a v posledních letech se k ní přidává i poptávka v dalších zemích, které zažívají prudký rozmach hospodářství. To se týká převážně Číny a Indie, silný růst však vykazují i některé země v Latinské Americe.

Obchodníci se obávají, že rafinerie v USA nebudou stačit vysokou poptávku uspokojovat a nebudou mít tedy dostatek kapacit ke zpracování ropy na topný olej. To by mohl být problém, protože v USA se topný olej v zimě hodně používá. Do hry se tudíž vložili spekulanti i velké fondy, kteří se snaží situace využít.

"Důležitou zprávou tohoto týdne bylo to, že poptávka je stále velmi silná, i když jsou ceny tak vysoko," podotkl manažer investiční společnosti Mitsubishi Tony Nunan. Od začátku roku se cena ropy zvýšila už asi o 38 procent.

Přestože je cena ropy nominálně na maximu, reálně rekordní není. Pokud by se totiž započetla inflace a další faktory, musela by se cena pohybovat kolem 90 dolarů, aby se o ní dalo říci, že je na rekordní úrovni. Analytici proto upozorňují, že poptávka po ropě se zřejmě nesníží, dokud ropa ještě výrazně nezdraží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK