Japonské akcie kvůli vysoké ceně ropy klesly

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 24. června (ČTK) - Obchodování na akciovém trhu v Tokiu se dnes neslo ve znamení poklesu. Hodně se o to zasloužily vysoké ceny ropy, které se poprvé v historii dotkly hranice 60 dolarů za barel. Řada investorů se tak rozhodla vybrat zisky z předchozího růstu kurzů.

Index Nikkei 225 oslabil o 39,72 bodu a den uzavřel poklesem o 0,34 procenta na 11.537,03 bodu. Ve čtvrtek však vystoupil na nejvyšší úroveň za deset týdnů. Podobně širší index Topix klesl o 0,05 procenta na 1173,46 bodu.

Vlna vybírání zisků se dostavila k emisím, jako je Kajima, což je stavební společnost. Snižovaly se ale i kurzy akcií realitních společností a firem v příbuzných oborech. Pokles prodloužily také akcie ocelářských firem, na které doléhají obavy z vysokých zásob a z negativních dopadů na tvorbu zisku.

Dopad rostoucích cen ropy na japonskou a americkou ekonomiku ale zatím není přesně znám. I když je cena ropy nyní nominálně na rekordu, v reálném vyjádření nejvyšší není. Při započtení inflace a dalších faktorů by se teď musela pohybovat kolem 90 dolarů, aby vyrovnala maximum z dob ropné krize před 30 lety.

Drahá ropa zatím nemá prakticky žádný vliv na poptávku, která se drží vysoko a stále roste. Ozývají se proto názory, že zůstane vysoká i do budoucna, respektive do doby, než ropa proti nynějším hodnotám ještě dál výrazně zdraží.

Na devizovém trhu pokračuje v poklesu euro, které se propadlo pod 1,20 dolaru. Na snížení kurzu mají značný vliv spekulace o chystaném snížení úrokových sazeb v eurozóně, i když činitelé ECB zatím tyto úvahy odmítají. Pokud se úroky sníží, bude atraktivita dolaru ještě vyšší.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2030 USD a dále zpevnil z předchozích 1,2110 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu vystoupil na 108,96 z předchozích 108,64 JPY, zatímco euro k jenu kleslo na 131,09 ze 131,57 JPY ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK