Sněmovna schválila zákon, který zvýší poplatky za těžbu nerostů

24.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. června (ČTK) - Poplatky za těžbu nerostů se s největší pravděpodobností zvýší. Rozhodla o tom dnes sněmovna, když schválila novelu horního zákona. Předloha počítá s tím, že poplatky by se měly lišit v závislosti na hodnotě území, míře dopadu těžby a charakteru prováděných prací. Celkově by měly úhrady stoupnout přibližně na čtyřnásobek současného objemu, tedy asi na 100 milionů korun ročně. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Návrh nového systému plateb vychází z potřeby částečně pokrýt ekologické ztráty, jež souvisejí se záborem území, či znevýhodnit těžbu na území se zvýšenou ochranou životního prostředí. Dalším důvodem je snížení plošného rozsahu těžební činnosti, urychlení sanací a rekultivací i vyšší využití šetrnějších technologií, které jsou méně náročné na zásahy do krajiny.

Sněmovna také nakonec pod tíhou kritiky starostů obcí na Karvinsku nezměnila poměr plateb důlních společností obcím a státnímu rozpočtu z vydobytých nerostů. Zůstane tak zachován stav, kdy obce budou dostávat 75 procent a 25 procent státní rozpočet.

Předloha by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK