Elektrospotřebiče pro zrakově postižené budou na trhu již v srpnu

26.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HLINSKO (Chrudimsko) 26. června (ČTK) - Nevidomí a zrakově postižení se dočkají již v srpnu speciálně upravených domácích elektrospotřebičů. Nové napařovací žehličky s hmatovými výstupky jim mají pomoci vyrovnat jejich handicap a usnadnit orientaci a obsluhu. V současné době se již uskutečnila ověřovací série, řekl obchodní ředitel společnosti ETA Radim Klepetko. Výrobky pro nevidomé chystají též firmy Electrolux a Linet.

Prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Milan Pešák to již před časem ocenil. "Vítáme to, život nevidomým to jistě usnadní," prohlásil.

Prvky pro nevidomé budou označeny i další výrobky hlineckého podniku, třeba vysavače. "Hmatové výstupky označují stupeň regulace teploty u napařovacích žehliček, stupeň regulace otáček u šlehačů, spínač u vysavačů a varných konvic," vysvětlil Klepetko.

Většina úprav bude podle něj trvalou součástí i některých sériově vyráběných výrobků. "Například mohou usnadnit obsluhu žehličky rovněž těm, kteří bez brýlí nepřečtou text na termostatu," dodal.

Modely spotřebičů začaly svou pouť na výstavě ve Vídni, kde v březnu přitáhly 76.000 návštěvníků. Do konce května byly ke shlédnutí v Muzeu hlavního města Prahy a v Národním technickém muzeu. Po skončení výstav v České republice se nejlepší věci přemístily do New Yorku, aby se v Českém centru představily Američanům od 16. června do 9. září 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK