Americká ropa posunula rekordní cenu nad 60 dolarů

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SINGAPUR 27. června (ČTK) - Cena americké lehké ropy po začátku pondělního obchodování v Asii vystoupala na nový rekord 60,45 dolaru za barel. V řadě historických maxim pokračují ropné ceny kvůli vytrvalému nárůstu poptávky ve Spojených státech.

Na 60,45 dolaru vystoupila v Singapuru cena srpnového kontraktu, proti pátečnímu závěru v tu chvíli posílila o 61 centů. Za poslední dva týdny tak americká ropa podražila o 12 procent a od ledna se její cena zvýšila o 39 procent.

Přes hranici 60 dolarů se cena nejbližšího termínového kontraktu dostala poprvé od roku 1983, kdy se s ním začalo na newyorské burze Nymex obchodovat. Ceny se 60dolarové hranice během minulého týdne dotkly dvakrát kvůli spekulantům. Ti počítají s tím, že silný růst poptávky v USA vytvoří napětí mezi producenty a zpracovateli ropy, až na severní polokouli přijde zima.

"Trh prochází před zimou na severní polokouli neustálým testem," uvedl analytik komoditních trhů Tobin Gorey z Commonwealth Bank of Australia. Analytici připomínají, že vliv na ropný trh může mít i víkendové zvolení nového íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, který chce z odvětí vymýtit korupci a dát v něm přednost domácím společnostem.

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC uvažuje o dalším zvýšení těžby. Podle obchodníků to ale trhy nezklidní, protože ve světě nechybí ropa, ale kapacity zpracování v rafineriích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK