Důvěra firem v ekonomiku se nemění, spotřebitelé optimističtí

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Celková důvěra a důvěra podnikatelů ve vývoj české ekonomiky se v červnu proti květnu nezměnila. Optimističtěji na budoucnost nahlížejí spotřebitelé. Proti loňskému červnu se důvěra podnikatelů v ekonomiku dokonce snížila o sedm bodů, důvěra spotřebitelů naopak stoupla o devět bodů. Oznámil to Český statistický úřad.

V červnu zhoršili náhled na ekonomiku zástupci stavebních firem, obchodu i poskytovatelé služeb. Důvěra zástupců průmyslu se meziměsíčně nezměnila.

Za poslední rok se důvěra průmyslníků v příznivý vývoj ekonomiky snížila o sedm bodů. Letos v červnu hodnotilo 37,7 procenta dotázaných zástupců firem svou ekonomickou situaci jako dobrou, 59 procent jako uspokojivou a 3,3 procenta jako špatnou. Firmy proti minulému měsíci vnímaly v červnu hůře celkovou poptávku pro svých výrobcích. Hodnocení současné zahraniční poptávky se nezměnilo. Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů zvýšil. Respondenti přesto očekávají pro příští tři měsíce zrychlení výrobní činnosti a zvýšení poptávky. Zaměstnanost se dle mínění firem nezmění. V příštích šesti měsících očekávají zlepšení své ekonomické situace.

Také mezi spotřebiteli mírně přibývá těch, kteří očekávají zlepšení své finanční situace v příštích dvanácti měsících. Oproti minulému měsíci se zvýšil podíl spotřebitelů, kteří počítají s růstem nezaměstnanosti. Zároveň roste počet lidí, kteří mají v úmyslu spořit. Celkový indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci zvýšil o jeden bod a v meziročním srovnání je vyšší o devět bodů.

Ze stavebních podniků považuje zhruba polovina firem svou situaci za dobrou, 4,9 procenta ji označuje za špatnou. Podle stavebníků se zhoršila poptávka. Pro příštích šest měsíců očekává zlepšení ekonomické situace 31,5 procenta firem, 66,6 procenta respondentů očekává neměnnost a 1,9 procenta zhoršení. Celkově se saldo indikátoru důvěry ve stavebnictví meziměsíčně snížilo o dva body, a je o deset bodů nižší než v červnu 2004. Podle statistiků je to však způsobeno vysokou srovnávací základnou v loňském roce.

Z dotázaných zástupců obchodu považovalo v červnu 45,2 procenta ekonomickou situaci svého podniku za dobrou, podle 51,3 procenta odpovídala sezoně a 3,5 procenta ji hodnotilo jako špatnou. Neměnnost ve vývoji cen očekává 88,5 procenta podniků. Celkově se saldo indikátoru důvěry v meziměsíčním srovnání snížilo o jeden bod, v meziročním srovnání je nižší o čtyři body.

Ve vybraných odvětvích služeb očekává neměnnost cen 92,4 procenta dotázaných. Celkově saldo indikátoru důvěry v této oblasti pokleslo o sedm bodů a v meziročním srovnání je o 11 bodů nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK