OECD: V produktivitě práce Česko pokulhává za většinou Evropy

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - V produktivitě práce pokulhává Česká republika za většinou Evropy, včetně sousedního Slovenska. Ve srovnání s Rakouskem, Německem nebo Velkou Británií je efektivita práce v Česku zhruba poloviční a vůči Lucembursku nebo Francii jen třetinová. Češi proto mají také mnohem menší mzdy. Vyplývá to ze studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, kterou zveřejnil analytik finančního serveru Měšec.cz Petr Gola.

"Stále jsme zemí, která svou efektivitou patří na chvost bývalých států unijní patnáctky," uvedl Gola. Podle něj je právě to jedním z důvodů nižších mezd Čechů. Stát jako ČR si nemůže dovolit vysoké platy, protože by tím riskoval totální úpadek své konkurenceschopnosti na světovém trhu. Podobně jsou na tom i okolní státy. Slovensko a Maďarsko jsou na tom o něco lépe než ČR, naopak Polsko mírně zaostává.

Naopak Dánsko, Lucembursko, Německo a další státy s vysokou produktivitou si mohou dovolit být ke svým zaměstnancům štědřejší a příjmy tamních obyvatelů tak patří k nejvyšším. ČR však své bohatší západní kolegy postupně dohání.

Vůbec nejvyšší produktivita na světě je podle Goly v některých státech USA, a to v Kalifornii, New Yorku nebo na Floridě. Dobře si ve srovnání s Evropou stojí i Spojené státy jako celek. Ze zemí Evropské unie je na tom v průměrné hodinové produktivitě práce podle OECD lépe jen Lucembursko, Francie, Belgie a Irsko.

Rozdílná produktivita je také důvodem odlišných platů mezi jednotlivými sektory. Vysokou efektivitou se podle Goly obecně vyznačují odvětví telekomunikací, pojišťovnictví, peněžnictví a obchodování s realitami. Nízká efektivita je naopak u živností, obchodu a podnikových služeb.

V České republice mají nejvyšší produktivitu společnosti pod zahraniční kontrolou nebo se zahraniční účastí. Efektivnější jsou také firmy, které se orientují na vývoz svých výrobků do zahraničí.

V jednom ukazateli však má ČR blíže Spojeným státům nebo asijským zemím než státům západní Evropy. Podobně jako Američané nebo Japonci tráví Češi v práci hodně času, a to téměř 2000 hodin ročně. V USA je průměr 1800 hodin za rok, naopak Francouzi a Němci se v práci zdrží průměrně jen asi 1450 hodin ročně. Světovými rekordmany jsou zaměstnanci v Jižní Koreji, kteří jsou v práci v průměru 2390 hodin ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK