Akcie CME patřily první den na pražské burze k nejobchodovanějším

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. června (ČTK) - Akcie mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), majitele televize Nova, patřily při premiéře na pražské burze (BCPP) k pěti nejobchodovanějším. Vývoj ceny však nebyl jednoznačný. Zatímco v porovnání s pátečním závěrečnou hodnotou na americkém trhu Nasdaq akcie CME rostly, proti dnešnímu otevíracímu kurzu v Praze naopak oslabily, vyplývá z výsledků.

Cenných papírů CME se zobchodovalo za více než 124 milionů korun, což znamenalo zhruba 5,5procentní podíl na všech akciových obchodech v Praze. Konečný kurz činil 1194 korun po pátečním přepočteném závěru na Nasdaq 1184 korun. Do dnešního dne v Praze CME vstoupila s cenou 1204 korun. Akcie aktivně nakupovali i drobní investoři, upozornil Jan Brabec, ředitel oddělení kapitálových trhů České spořitelny, která příchod CME organizovala.

Generální ředitel CME Michael Garin označil vstup do Prahy za významný den pro firmu. Potěšení nad kótací první zámořské emise v historii neskrýval ani generální ředitel BCPP Petr Koblic, který zakončil úvodní obchodování symbolickým poklepáním na zvonec, na kterém jsou vyryté nové firmy vstupující na trh. Zatím jsou na plášti vedle CME jen Zentiva a Orco. "Očekáváme, že zvon bude v příštích letech zcela zaplněn," věřil Koblic.

CME podle Garina přináší burze nejen oživení obchodů, ale dá se vyjádřit i jako ocenění jejích kvalit a důvěry zahraničních investorů. Pro ČR pak jde o potvrzení vážného zájmu amerických investorů o dlouhodobé podnikání, řekl.

CME, které patří televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, se bude podle analytiků snažit o další akvizice. Garin potvrdil orientaci na region, v němž podle něho rostou reklamní příjmy několikanásobně rychleji než v západní Evropě; žádná jednání o koupi se ovšem nyní nevedou.

CME na domácí trh vstoupila jako třetí firma za posledních 12 měsíců po primárním úpisu Zentivy a společnosti Orco, která se stejně jako CME rozhodla v zimě kótovat cenné papíry i na jiné burze. Příchod CME experti většinou vítají, poněvadž se zvýší nabídka pro investory, navíc o dosud nezastoupené mediální odvětví. U makléřských firem má CME většinou nákupní investiční doporučení.

Velikostí tržní kapitalizace, což je součin kurzu a počtu obchodovaných akcií, lze CME přirovnat k emisím Philip Morris či Zentiva. Kapitalizace CME převyšuje 36 miliard korun, zatímco největší Erste Bank má takřka 300miliardový objem. V indexu PX 50 byl CME měla mít odhadem podíl kolem dvou až tří procent. Se zařazením do indexů se počítá od 1. července.

CME založil v roce 1994 americký podnikatel Ronald Lauder a firma tehdy financovala rozjezd TV Nova. O její kontrolu však po několika letech přišla ve sporu s generálním ředitelem Novy Vladimírem Železným. V arbitráži s ČR pak Lauder získal přes deset miliard Kč. Akcionářem CME je i česká skupina PPF, od které CME koupila podíl v Nově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK