Soud v USA: Provozovatele sítí lze stíhat za nelegální kopírování

27.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 27. června (ČTK) - Nejvyšší soud Spojených států dnes rozhodl, že lze stíhat i provozovatele sítí, které zajišťují výměnu hudebních souborů a filmových děl. Padla tak představa, že za porušení autorských práv v souvislosti s ilegálním kopírováním souborů je zodpovědný pouze uživatel.

K nejznámějším on-line sítím patří Grokster a Morpheus, které využívají miliony lidí po celém světě k pořizování kopií hudby a filmů. Výměna souborů je přitom možná zdarma a děje se pouze mezi pevnými disky počítačů dvou lidí, kteří se přes tyto výměnné sítě domlouvají.

Na nelegální kopírování souborů si stěžují převážně nahrávací firmy a filmová studia. Nelegální kopírování jim snižuje tržby za prodej nosičů, podotýká agentura Reuters.

Soud zároveň zrušil rozhodnutí odvolacího soudu, podle něhož musí být kabelové vysokorychlostní internetové linky otevřeny konkurenčním poskytovatelům on-line služeb. To znamená vítězství především pro Federální komisi pro spoje (FCC).

Odvolací soud tvrdil, že takzvaný broadband, tedy kabelové vysokorychlostní internetové služby, má telekomunikační složku a podléhá tedy tradičním požadavkům na přístup do telekomunikačních sítí. FCC ale už v roce 2002 rozhodla, že jde o informační služby a nelze je tedy kategorizovat jako telefonní linky.

FCC tehdy hodně argumentovala tím, že je třeba investice do vysokorychlostních sítí podpořit. Kabelové firmy do modernizace sítí vložily miliardy dolarů. Telekomunikační firmy, které rovněž nabízejí internet, si dlouho stěžovaly, že postoj FCC je v boji s kabelovými společnostmi znevýhodňuje.

Provozovatelé kabelových sítí mají ve Spojených státech asi 21 milionů uživatelů s přístupem k vysokorychlostnímu internetu. Nezávislí poskytovatelé internetových služeb, jako je Earthlink a další, se obávají, že bez určitého stupně ochrany ze strany FCC by uživatelé měli jen omezenou možnost výběru služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK