MfD: ODS prý zruší daně lidem s malými platy

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Lidé s podprůměrnými příjmy budou po volbách platit velmi malé anebo nulové daně, ať bude vládnout kdokoli. Píše to Mladá fronta Dnes, podle níž dnešní trojbarevná koalice už tento návrh poslala do parlamentu. ODS, která podle nynějších preferencí vládu za rok převezme, slibuje Paroubkův kabinet trumfnout. Občanští demokraté slibují, že chudí nebudou platit žádné daně, a ti nejchudší dokonce budou od státu dostávat, píše MfD s tím, že stejný princip před dvěma týdny schválila Paroubkova vláda.

"Pro každého, kdo pracuje a platí daně, bude naše daňová soustava výhodnější," cituje z pondělního vystoupení šéfa ODS Mirka Topolánka v Plzni, kde společně se stínovým ministrem financí Vlastimilem Tlustým rok před volbami odstartoval celostátní programové turné.

Nikoli však, jak MfD poznamenává, v tradiční podobě na náměstí, ale v divadle jen pro zvané.

ODS podle deníku trvá na patnáctiprocentní rovné dani. ČSSD tento návrh kritizovala, protože podle ní pomůže jen bohatým. Podprůměrné příjmy se totiž zdaňují 15 procenty už teď.

"ODS ale slibuje, že výdělek do šesti tisíc měsíčně nebude zdaňovat vůbec. Za každé dítě stoupne nezdanitelné minimum o dva až dva a půl tisíce. Kromě toho ODS slibuje odpustit osm procent ze sociálního pojištění, ať si lidé spoří na penzi," píše Mladá fronta Dnes, podle níž se k tandemu Topolánek-Tlustý postupně připojí další stínoví ministři ODS, aby představili plánované reformy ve svém resortu.

Problém mají občanští demokraté jediný: zvažují, jak moc podrobností ze svých reforem mají prozrazovat. "Nechceme, aby všechny nápady opsala ČSSD," řekl MfD Jiří Pospíšil, který připravuje změny v justici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK