Nezaměstnanost v OECD se sníží jen mírně, zapotřebí jsou reformy

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 28. června (ČTK) - Nezaměstnanost ve třicítce zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) se do roku 2006 sníží jen na zhruba 36 milionů ze 37 milionů lidí v roce 2004 a její míra klesne na 6,4 procenta z loňských 6,7 procenta. Vyspělé země potřebují účinnou politiku, která přinese užitek z globalizace a zabrání veřejnému odporu proti volnému obchodu, uvedla OECD dnes v letošním výhledu zaměstnanosti. Členem OECD je i Česká republika.

"Ztráty pracovních míst spolu s novými pracovními příležitostmi v jiných sektorech jsou nevyhnutelným průvodním jevem v procesu globalizace," uvádí OECD. Vlády musí v této situaci zajistit co nejhladší fungování adaptačního procesu.

OECD nesouhlasí s tím, že za většinu ztrát pracovních míst může globalizace. Podle ní je to v zemích OECD jen "zlomek". "Tvrzení, podle nichž je globalizace hlavní příčinou problémů trhů práce v zemích OECD, jsou přehnaná."

Na druhé straně OECD konstatuje, že ztráty míst kvůli levnější konkurenci z Asie a odjinud se koncentrují u zaměstnanců, pro něž je těžké získat novou práci. Tito lidé jsou vesměs starší a méně kvalifikovaní než jiní uchazeči o práci a jejich kvalifikace již neodpovídá dnešním potřebám.

Nejdůležitější je tak zajistit dynamiku pracovních trhů a dostatek příležitostí a pobídek k práci. Jinak podle OECD hrozí nežádoucí odpor ke změnám. "Nerespektování nutnosti adaptace zaměstnanců na globalizaci a nezdar při zavádění reforem může narušit veřejnou podporu pro otevřenou obchodní politiku," uvedla OECD.

Konkrétně OECD vládám doporučuje zajistit, aby práce byla výhodnější než život na podpoře, v případě nutnosti i pomocí příplatků ke mzdám. Při ztrátě práce je nutné zabezpečit příjmovou podporu a pomoci propuštěným najít nová místa co nejrychleji.

Pracovní úřady a agentury by měly mít efektivní řízení a poskytovat co nejvíce individualizované podpory. Důležité také je, aby ohrožené firmy dávaly zaměstnancům vědět o propouštění s dostatečným předstihem. Pracovní úřady by pak měly poskytovat servis pro opětné získání práce již během tohoto mezidobí, například vysláním pracovníků přímo do propouštějícího podniku, uvádí OECD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK