Zentiva hodlá kupovat vlastní akcie a použít je při akvizicích

28.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. června (ČTK) - Společnost Zentiva zřejmě koupí až deset procent vlastních akcií. Agentuře Reuters to řekl finanční ředitel Zentivy Petr Šulc a dodal, že je hodlá použít na podporu provádění akvizic. Neuvedl však, kdy má odkup akcií začít.

Zentiva je jedním z předních výrobců léků ve střední a východní Evropě. Kromě České republiky působí v Rusku, Polsku a na Slovensku. Navzdory dlouho ohlašované strategii zahraniční expanze dosud nenašla vhodný cíl pro akvizice.

Desetiprocentní podíl má tržní hodnotu 136 milionů dolarů (3,4 miliardy korun) a nezadlužená Zentiva může na akvizice snadno získat další peníze prostřednictvím půjček, napsala agentura Reuters.

"Pokud rychle nenajdeme vhodnou akvizici, budeme pokračovat ve vyhodnocování a hledání, nezměníme však naší strategii ziskového růstu, která pomůže zvýšit hodnotu naší společnosti," řekl Šulc. Společnost hledá partnery jak ve východní Evropě, tak v původních zemích EU. Intenzivněji se však zaměřuje na východní Evropu, dodal Šulc.

Celá skupina loni meziročně zvýšila tržby o 11 procent na 10,67 miliardy korun. Čistý zisk vzrostl téměř o polovinu na 1,61 miliardy korun.

Od valné hromady z 8. června, která odkup schválila, zpevnily akcie Zentivy o 4,2 procenta. Mírně tak předčily růst indexu pražské burzy PX 50. Dnes krátce před závěrem obchodování jejich kurz činil 886,48 koruny za kus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK