MfD: 80 procent Čechů chce nižší daně, politici na to slyší

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Rok před volbami si velká část Čechů stěžuje na vysoké daně. Menší, ale pořád ještě nadpoloviční převahu mají ti, kteří by byli ochotni něco obětovat a kvůli nižším daním by tolerovali i snížení sociálních dávek. S odvoláním na výsledky průzkumu, který pro ni v červnu na vzorku 267 žen a 250 mužů zpracovala agentura Median, to píše Mladá fronta Dnes.

Daně v Česku byly příliš vysoké pro 80 procent Čechů. O necelých 20 procent dotázaných méně řeklo, že by volili nižší daně i za cenu snížení sociálních dávek.

"Výsledky výzkumu lze interpretovat jako velkou nespokojenost s daňovou zátěží napříč celou populací," řekl MfD autor průzkumu Přemysl Čech. Podle něj není moc časté, aby se na odpovědi k nějakému tématu shodlo tak vysoké procento lidí.

Nespokojenost s vysokými daněmi přitom podle deníku mírně stoupá s přibývajícím věkem, vyšším vzděláním a s výší příjmů. Z průměru hodně vybočovaly názory důchodců. Se snížením daní i dávek by souhlasil jen každý třetí.

Jak MfD upozorňuje, politici na nižší daně slyší a sociální demokracie i opoziční ODS se předhánějí, kdo po volbách daně sníží razantněji. Z výpočtů MfD, které opírá o dosud zveřejněné plány obou stran pro rok 2006 a zároveň je otiskuje, vyplývá, že s Modrou šancí na tom budou lépe lidé bez dětí. Ti by měli vyšší mzdy než podle změn ČSSD. Návrh ČSSD je výhodnější pro rodiny s dětmi, kde mají rodiče podprůměrné příjmy. Pokud bude například lépe placený člen rodiny, který odepisuje z daní dvě děti, brát méně než 18 tisíc hrubého, zbude mu z platu více, když vyhraje volby ČSSD. ODS na to však říká, že těmto lidem doplatí rozdíl sociálními dávkami. Ty však dostávají chudší lidé i dnes, píše Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK