MfD: Stát by mohl na mýtném vybírat až 15 miliard korun ročně

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Připravované elektronické mýtné od kamionů může státu podle Mladé fronty Dnes přinést více peněz, než se uvažovalo. Místo odhadovaných pěti miliard korun ročně by mohlo přinést do fondu dopravy až 15 miliard korun. Ministerstvo dopravy, které je připraveno vyhlásit ve čtvrtek výběrové řízení na dodavatele technologie pro výběr mýta, si totiž nechalo přepočítat analýzu podle aktuální situace a chystané legislativy EU, píše deník.

Podle ní si může stát do nákladů dát více položek a zvýšit tak vybírané poplatky. "Kromě toho se ukazuje, že původní propočty vycházely ze starých dat a doprava u nás vzrostla více, než jsme předpokládali," řekl MfD náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek.

Nové sledování se zaměřilo i na rozlišení vozidel podle druhu, takže šlo lépe propočítat, kolik se dá na elektronickém výběru mýta vydělat.

Jak MfD připomíná, mýtné by se v ČR mělo začít vybírat od nákladních vozidel v roce 2007 nejdříve na 970 kilometrech dálnic a rychlostních komunikací. Nejpozději o rok později by se mýtné mělo rozšířit na vybrané silnice první třídy. Celkem by se pak mýtné vybíralo na 2100 kilometrech. Osobní vozy mají mýtné začít platit nejdříve v roce 2012.

O výši zpoplatnění bude rozhodovat vláda pravděpodobně až v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK