Japonské akcie díky ropě zpevňují, dražší je i dolar

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 29. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes zvyšovaly. Trh těžil převážně z poklesu cen ropy. Pokles kurzu jenu podpořil také velké vývozce, kteří jsou schopni mnohem lépe konkurovat na zahraničních trzích. Zvyšuje se i kurz dolaru a trh očekává další zvýšení amerických úrokových sazeb.

Index Nikkei 225 zpevnil o 63,61 bodu a den uzavřel vyšší o 0,55 procenta na 11.577,44 bodu. Index tak vystoupil na nejvyšší úroveň od poloviny dubna. Širší index Topix zpevnil také o 0,55 procenta a uzavřel na 1176,48 bodu.

Ceny ropy v úterý klesly zhruba o čtyři procenta, převážně v důsledku vlny vybírání zisků. Investoři tak nakupovali akcie firem, kterým drahá ropa vadila nejvíce, což je například výrobce pneumatik Bridgestone. Dolů však zamířily akcie firem, které těží ropu.

Obchodní aktivita dnes byla slabší a velká část investorů jen vyčkává, až budou zveřejněny klíčové makroekonomické údaje. Trh se také připravuje na čtvrteční zprávu měnového výboru americké centrální banky, od něhož se očekává další zvýšení úrokových sazeb. Základní úrok by se tak zvýšil už podeváté v řadě a dostal by se na 3,25 procenta.

"Pokles cen ropy dnes k růstu cen japonských akcií přispěl nejvíce," sdělil investiční analytik v makléřské firmě Mitsubishi Securities Norihiro Fudžito. Investory bude zajímat i nová zpráva tankan, kterou japonská centrální banka zveřejní v pátek. V ní se zabývá hodnocením nálady mezi podniky.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru, který se vůči jenu dostal na nejvyšší úroveň za téměř devět měsíců. Trh sází na růst amerických úroků, které učiní dolar vůči dalším světovým měnám ještě atraktivnější. Dolar už je teď úročen mnohem více než euro, o jenu ani nemluvě.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2061 USD, a dále tak zpevnil z předchozích 1,2152 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu vystoupil na 110,05 z předchozích 109,65 JPY, zatímco euro k jenu snížilo kurz na 132,80 ze 133,27 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK