Od července podraží plyn, domácnostem o více než čtyři procenta

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Zemní plyn od pátku podraží. Domácnostem cena v průměru stoupne o 4,3 procenta, větším odběratelům ještě více. Lidem se tak roční výdaje za plyn zvýší v závislosti na jeho použití o desítky až stovky korun. O úpravě cen rozhodl zhruba před měsícem Energetický regulační úřad, podle kterého by další růst mohl nastat v říjnu. Celkově od července v porovnání se současnými cenami plyn podraží téměř o pět procent.

Zachování současných cen i po říjnu by bylo možné podle mluvčí úřadu Jarmily Lehnerové v případě výrazného snížení světových cen lehkých a těžkých topných olejů. Pokud však tyto ceny zůstanou na současných vysokých úrovních, nebo dále porostou, mohl by úřad opět zdražovat. "S ohledem na stále vysoké predikce cen LTO a TTO a mírné zhoršení kurzu koruny vůči americkému dolaru nepředpokládáme k 1. říjnu úpravu cen směrem dolů," uvedla.

Červencové zdražení úřad zdůvodnil růstem předací ceny dodávky plynu od RWE Transgas regionálním distribučním společnostem o 7,1 procenta. Ceny reagovaly právě na letošní nepříznivý vývoj cen lehkých a těžkých topných olejů na světových trzích.

ERÚ může ceny plynu zákazníkům, kteří podléhají regulaci, měnit každé tři měsíce. Od ledna plyn podražil odběratelům s výjimkou velkoodběratelů o 1,5 procenta, od dubna naopak zlevnil o 2,3 procenta. Velcí zákazníci si od ledna ceny a kontrakty dohadují přímo s dodavateli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK