Urban: Účtenky k nákupům jsou nesmysl, poškozují podnikatele

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes kritizoval novelu živnostenského zákona, podle které musejí obchodníci od pátku 1. července dávat ke každému nákupu nad 50 korun zákazníkovi účtenku. Podle Urbana tato povinnost živnostníkům výrazně zkomplikuje práci, a poslanci by ji proto měli zrušit. O návrhu opoziční ODS vyškrtnout účtenky ze zákona by měla sněmovna hlasovat v pátek.

Urban dnes v prohlášení zaslaném ČTK připomněl, že povinnost vydávat účtenky k nákupům a službám nad 50 korun do novely prosadili poslanci rozpočtového výboru sněmovny. Toto rozhodnutí zákonodárců označil za neuvážený krok, který poškozuje především malé a střední podnikatele. "Rozpočtový výbor sněmovny v tomto případě nesehrál dobrou roli. Doufám, že zvítězí zdravý rozum a už tento pátek Poslanecká sněmovna rozhodne ve prospěch našeho původního návrhu živnostenského zákona. Ten nesmyslný paragraf musí zmizet," uvedl Urban.

Dodal, že pokud poslanci povinnost vydávat účtenky v zákoně ponechají, bude jeho ministerstvo jednat s ministerstvem financí o nápravě, která by nepoškozovala podnikatele.

Živnostníci se ale byť dočasně této povinnosti nevyhnou. I kdyby totiž sněmovna novelu živnostenského zákona přijala, nevstoupí do pátku v účinnost. Novelu pak musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Mluvčí ministra financí Marek Zeman již před časem řekl, že nová povinnost pro živnostníky se do novely zákona o živnostenském podnikání dostala v tichosti, a to při schvalování zákona o zavedení registračních pokladen.

Povinnost živnostníků dávat ke každému nákupu nad 50 korun účet se naopak zamlouvá Sdružení obrany spotřebitelů. Toto opatření podle něj zlepší postavení zákazníků a zvýší jejich právní jistoty.

Stvrzenky budou moci být z elektronické pokladny nebo psané ručně. Podnikatelé již dříve povinné vydávání účtů nad 50 korun ostře kritizovali. "Je to strašné, nechápu, kdo to navrhl. To opatření nic neřeší a je to jen šikana drobných živnostníků," řekl předseda Svazu podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Opatření podle něj podnikatelům pouze zvýší náklady a sníží tržby, protože lidem se nebude chtít stát delší fronty a čekat, než pokladní sepíše všechny účty za drobné nákupy.

Mladá fronta Dnes upozornila, že podle výkladu ministerstva průmyslu a obchodu by stvrzenky musely vydávat i automaty na limonádu nebo na cigarety. Automaty však nejsou na nic takového zařízené, a tak se v nich podle MPO bude smět prodávat jen zboží do padesáti korun.

Novelu živnostenského zákona, která počítá s účty k nákupům, sněmovna přijala v rámci schvalování vládního návrhu zákona o registračních pokladnách s fiskální pamětí. Předloha počítá s tím, že maloobchody a restaurace budou muset být nejpozději od ledna 2007 vybaveny registračními pokladnami s fiskální pamětí.

Proti zavedení pokladen vystupují živnostníci a opoziční ODS, předlohu odmítl i Senát. Sněmovna však jeho veto přehlasovala. Prezident zákon podepsal 19. května. ODS chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK