Kontrolní test potvrdil 20. případ BSE, utraceno bude 117 zvířat

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 29. června (ČTK) - Kontrolní test potvrdil 20. případ nemoci šílených krav (BSE) v Česku. Nakažená, více než šestiletá kráva, která uhynula, pocházela z chovu společnosti Zetka Strážník na Semilsku, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Utraceno bude podle něj 117 vrstevnic postiženého dobytčete.

Česko od počátku roku 2001 vyšetřilo na BSE téměř 800.000 zvířat a 20 z nich bylo nakaženo. "V porovnání s ostatními evropskými státy to není mnoho," uvedl Duben. Z preventivních důvodů bylo podle něj utraceno asi 3500 vrstevnic a potomků nakažených kusů. Pokles stavů skotu v tuzemsku, který nastal po již roce 1989, nelze podle Dubna dávat do souvislosti s hrozbou BSE a utrácením vrstevnic.

Zetka Strážník má chov dobytka a produkci mléka jako hlavní činnost, která zaměstnává 60 pracovníků podniku. "Nevíme, kde se zvíře mohlo nakazit, byla to kráva z našeho vlastního chovu a nikdy dřív nebyla nemocná," uvedl dříve ekonom Bohumír Pěšina.

V České republice se objevil první nakažený kus BSE v roce 2001, veterináři poté nařídili testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců. Předposlední, devatenáctý případ byl potvrzen v půli června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK