Americké akcie stouply díky levnější ropě a revizi HDP

29.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 29. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne mírně posílily díky poklesu cen ropy a revizi růstu hrubého domácího produktu Spojených států směrem vzhůru. Investoři nyní čekají na čtvrteční rozhodnutí americké centrální banky o nastavení úrokových sazeb.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy se v poledne newyorského času zvýšil o 0,13 procenta na 10.419,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq v 18:00 SELČ stoupl o 0,21 procenta na 2074,21 bodu.

Ceny ropy dnes klesaly kvůli zprávě o nečekaném růstu komerčních zásob ropy v USA. To snížilo obavy investorů z negativního dopadu vysokých nákladů na energii na spotřebitelské výdaje i firemní zisky.

Dnešní konečná revize údajů o ekonomice USA ukázala růst o 3,8 procenta, zatímco první dubnový odhad naznačoval zvýšení o 3,1 procenta. Ministerstvo obchodu revidovalo směrem nahoru i první revizi, která před měsícem vypočítala růst ekonomiky v přepočtu na celý rok na 3,5 procenta.

Americká centrální banka dnes zahájila své dvoudenní zasedání. Analytici předpokládají, že banka ve čtvrtek oznámí zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta. Vyšší úrokové sazby jsou pro akcie obvykle nepříznivé, protože zvyšují náklady na úvěry pro podniky i spotřebitele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK