E&Y: ČR je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě

30.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 30. června (ČTK) - Česká republika je pro investory sedmou nejatraktivnější zemí na světě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst&Young, který má ČTK k dispozici. Na prvním místě se umístila Čína následovaná USA a Indií, čtvrté je Polsko a první desítku uzavírá Maďarsko. Slovensko se do první desítky nedostalo.

V počtu vytvořených pracovních míst investory v loňském roce ČR obsadila šesté místo v Evropě, sousední Slovensko bylo čtvrté. V objemu investic byli Češi osmí a Slováci dvanáctí.

Společnosti podle průzkumu nejraději umísťují své investice do západní Evropy, která tak v oblíbenosti stále udržuje svůj náskok před střední a východní Evropou, Čínou a USA. Do Evropy míří především investice do automobilového průmyslu a do špičkových technologií.

Středoevropské země a Čína však investory lákají na nízké pracovní náklady a popularita přeregulovaných a drahých států "staré" Evropské unie tak mírně klesá. Čína navíc boduje díky obrovskému hospodářskému růstu. Společnosti jsou proto skeptické a jen třetina z nich si myslí, že atraktivita Evropy v příštích letech poroste.

"Západ Evropy stále přitahuje investory svými znalostmi. Ale i ekonomiky střední a východní Evropy se za uplynulých pět let proměnily z levných dílen na trhy s obrovským potenciálem a podobný vývoj vidíme v Číně, Rusku, Indii nebo Brazílii," řekl generální ředitel společnosti Ernst & Young James Turley.

Do střední a východní Evropy podle průzkumu směřuje téměř třetina zahraničních investic, což je víc než do Francie, Německa, Španělska a Belgie dohromady. Tradiční nadvládu Německa, Velké Británie a Francie prý ohrožuje především Polsko a Maďarsko, a to díky nižším mzdovým nákladům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK