Ubytovací služby budou i nadále podléhat nižší sazbě DPH

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Ubytovací služby budou i nadále spadat do nižší pětiprocentní sazby DPH. Majitelé hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení se přitom již připravovali, že od 1. ledna 2006 budou tyto služby zatíženy základní devatenáctiprocentní sazbou. Změnu schválila sněmovna a musí ji ještě schválit senát a podepsat prezident.

Sněmovna také rozhodla, že od DPH budou úplně osvobozeny jazykové školy. Obě daňové změny navrhli sociální demokraté. Pro schválení změn se přitom v obou případech vyslovila drtivá většina Poslanecké sněmovny.

O změnách sazeb DPH u ubytování dnes rozhodla sněmovna v rámci vládního návrhu zákona o finančních konglomerátech. O dočasném zařazení ubytovacích služeb do snížené pětiprocentní sazby DPH rozhodla sněmovna v říjnu 2004.

Do snížené sazby tehdy přesunula také vstupné na památky, do zoologických a botanických zahrad na sportoviště, ubytování vysokoškoláků na kolejích a stavební práce u objektů pro sociální bydlení. Trvale nižší sazbu DPH u ubytovacích služeb prosazovala tehdy ODS. Koaliční poslanci ale rozhodli tak, že služby hotelů a ubytoven od ledna 2006 podraží.

Pro zachování ubytovacích služeb ve snížené sazbě DPH se počátkem května vyslovil i premiér Jiří Paroubek. Podle něj nižší sazba DPH přispívá k nárůstu návštěvnosti České republiky, a proto bude ve vládě prosazovat prodloužení platnosti nižší sazby.

Evropská unie změnu sazby daně u ubytovacích služeb nevyžaduje, jako tomu bylo například u stravování. Zvýšením sazby by hoteliéři platili jednu z nejvyšších daní v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK