Sněmovna schválila zákon o kontrole finančních skupin

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Vládní návrh zákona o efektivnější kontrole finančních skupin působících v České republice schválila sněmovna. Zákon by měl podle předkladatelů zlepšit dozor nad bankami, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry, kteří jsou součástí finanční skupiny. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

V ČR působí více finančních skupin, ryze česká je pouze PPF. Na finančních trzích v poslední době vznikají velké skupiny, které poskytují služby v různých oblastech. Státní dozor na to musí reagovat, protože pokud by tyto finanční konglomeráty musely čelit finančním potížím, mohly by vážně destabilizovat finanční systém a poškodit vkladatele, pojištěné a investory.

Návrh zákona připravilo ministerstvo financí po vzoru Evropské unie. Cílem návrhu také je, aby si regulátoři mezi sebou vyměňovali informace a nechtěli je od skupiny vícekrát. Dozorové orgány mají sledovat kapitálovou vybavenost, rizika nebo operace bank, pojišťoven a obchodníků s cennými papíry uvnitř skupiny.

Minulý týden přitom sněmovna postoupila do druhého čtení také vládní předlohu, která usiluje o sjednocení dozoru nad českým finančním trhem. Trh by měla dozorovat Česká národní banka a Komise pro finanční trh. Sjednocený dozor by měl fungovat od počátku příštího roku. České národní bance přibude starost o spořitelní a úvěrní družstva. Komise pro finanční trh vznikne převedením dozoru nad pojišťovnictvím a penzijním připojištěním z MF pod nynější Komisi pro cenné papíry. Spojování dohledových institucí by mělo být podle původních záměrů završeno vytvořením jednoho finančního dozoru zhruba v době zavedení eura, tedy na přelomu desetiletí.

Vláda od předlohy očekává zvýšení efektivity dozoru nad finančním trhem, zejména díky soustředění zkušeností a informací na půdě nově integrovaných orgánů, a také úspory nákladů. Uvedený krok by měl také umožnit snížit administrativu i náklady státu a regulovaných subjektů.

Předloha nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK