MF: Švýcarský fond nevymohl kazašský dluh, smlouva mu skončila

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Švýcarská společnost New Investment Horizont (NIH) nevymohla kazašský dluh vůči České republice. Smlouva s ministerstvem financí na vymáhání 300 milionů dolarů (asi 7,5 miliardy korun) skončila k dnešní půlnoci a dále se prodlužovat nebude. Řekl to mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Dluh z první poloviny 90. let Česká republika neúspěšně vymáhá již několik roků. Švýcarský fond měl v případě úspěchu získat 145 milionů dolarů, tedy asi polovinu dlužné částky. Ministr Bohuslav Sobotka chce nyní analyzovat možnosti dalšího postupu. "Bude to záležet i na kazašské straně," podotkl Zeman.

Fond NIH již minulý týden uvedl, že pokud by ukončení mandátu vedlo ke zmaření celé transakce, hrozily by českému státu "nemalé sankce ze strany fondu". Ministerstvo však již s dalším prodloužením smlouvy nepočítá. "Končí všechny smlouvy se švýcarským fondem," řekl Zeman.

Podle médií zrušil ministr Bohuslav Sobotka smlouvu se švýcarskou společností již loni na podzim, protože vyšlo najevo, že se fond NIH prokazoval zfalšovaným dopisem kazašského ministra financí Armana Dunajeva. Fond poté údajně tlačil na politiky ČSSD včetně předsedy Stanislava Grosse a nakonec se mu podařilo mandát prodloužit až do letošního června.

Vymáhání dluhu nyní prošetřují kazašská i česká tajná služba. NIH však odmítá, že by vymáhání dluhu bylo podvodem. Odklady podle společnosti způsobila složitost transakce a odpor některých vládních úředníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK