ČEZ chce vykoupit zbylé menšinové podíly v distributorech energie

01.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. července (ČTK) - Společnost ČEZ chce vykoupit zbylé menšinové podíly ve čtyřech distribučních firmách, ve kterých nyní drží 98 až 99 procent akcií. Firma oznámila záměr vykoupit cenné papíry u Severomoravské, Západočeské a Východočeské energetiky a u Středočeské energetické. Zároveň také informovala o tom, že chce podat žádost o vyřazení akcií distributorů z obchodování na oficiálním trhu.

ČEZ drží v současné době v Severomoravské energetice 99,1 procenta akcií, ve Středočeské energetické 97,7 procenta, ve Východočeské energetice 98,8 procenta a 99,1 procenta v Západočeské energetice.

Podle mluvčího firmy Ladislava Kříže ČEZ v minulosti ve všech distribučních firmách uskutečnil nabídky odkupu, kterých prý většina reálných akcionářů využila. Správa akcionářské agendy je podle něj nákladná, a tak firma nyní využije zákonnou možnost vykoupit zbylé akcie.

Obdobný krok firma v budoucnu zřejmě učiní i u Severočeské energetiky. U té však ČEZ nyní vlastní zhruba 57 procent akcií a podle čtvrtečního vyjádření nyní jedná se skupinou RWE o odkoupení téměř 34procentního podílu.

ČEZ plánuje do budoucna vyčlenit z pětice distribučních firem jednotlivé aktivity a centralizovat je v nových, funkčně zaměřených podnicích. Hlavní přeměnu chce firma provést do začátku příštího roku, zrušení rozvodných firem má v plánu v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK