MfD: Obchodní ředitel ČEZ vydělal 1,6 milionu na akciích firmy

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Obchodní ředitel elektrárenské firmy ČEZ Alan Svoboda dokázal zpeněžit informace z práce a za dva měsíce vydělat na akciích ČEZ celkem 1,635 milionu korun. Do obchodu na burze investoval své vlastní peníze, víc než šest milionů korun. Lépe než běžný obchodník z ulice věděl, když nakupovat a kdy prodávat, píše Mladá fronta Dnes. Sám Svoboda v tom však žádné pochybení nevidí.

Svoboda nařídil svému makléři v pátek 29. dubna, aby mu koupil 7500 akcií ČEZ za téměř tři miliony korun. Hned po víkendu, v pondělí 2. května, se ČEZ chystal zveřejnit výsledky hospodaření za první čtvrtletí. Svoboda podle MfD připouští, že už při pátečním nákupu mohl vědět, jaké výsledky firma v pondělí oznámí.

Analytici odhadovali zisk ČEZ kolem 3,5 až čtyř miliard korun. ČEZ však oznámil zisk 4,6 miliardy. Akcie ten den zdražily o téměř pět korun, což pro Svobodu znamenalo za jeden den výnos 37.000 korun. Akcie během dvou týdnů o 20 korun poklesly, a protože je považoval za podhodnocené, přikoupil ještě další za 3,7 milionu korun. V půlce června byly akcie však již o stokorunu dražší.

Svoboda se brání tím, že žádný zákon takovéto obchody nezakazuje. "Jako manažer vím nejen o ziscích, ale také o dalších věcech, proto se musí jakékoli manažerské obchody ihned ohlásit. To jsem udělal," tvrdí. Manažeři musí neprodleně oznamovat obchody s akciemi svých firem Komisi pro cenné papíry a ta je zveřejňuje na internetu.

Zveřejnění na internetu by sice nemělo trvat déle než jeden pracovní den. To však v případě ČEZ bylo pondělí, kdy o vyšších ziscích už všichni věděli. Pak byla informace bezcenná i pro ty, kdo v pátek akcie ČEZ prodávali, zatímco Svoboda nakupoval, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK