CzechInvest v pololetí získal investice za téměř 25 miliard Kč

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Agentura pro podporu podnikání a investic v prvním pololetí letošního roku zprostředkovala 70 nových investičních projektů zahraničních a tuzemských firem v hodnotě bezmála 25 miliard korun. V nejbližších letech by tak díky těmto projektům mělo být v ČR vytvořeno téměř 8000 nových pracovních míst.

Mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková řekla, že počet investičních projektů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl o deset, objem investic ale zůstal na stejné úrovni. "Přibývá tedy projektů, které jsou investičně méně náročné. Přibližně třetinu investičních projektů už stabilně tvoří investice do technologických center a strategických služeb," uvedla.

Dodala, že téměř třetina všech nových investorů míří do Ústeckého kraje, který dlouhodobě vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v zemi. "Tito investoři zde v nejbližších letech vytvoří nejméně 2000 nových pracovních míst," řekla Víšková.

Nejvíce investorů v prvním pololetí do země podle Víškové přišlo z Německa (20 projektů). Následovaly Spojené státy americké a Česká republika (po deseti projektech) a na třetí příčce skončila Velká Británie. Kromě automobilového sektoru, který v přímých zahraničních investicích dlouhodobě hraje prim, nejvíce projektů směřuje do oblasti elektroniky, strojírenství a chemického a plastikářského průmyslu.

"Zlepšující se struktura projektů se projevuje i v rámci jednotlivých odvětví. Ačkoli například automobilový sektor stále zůstává silně zastoupen, i v něm se zvyšuje počet výrob s vysokou přidanou hodnotou a složitým zpracováním - například řídicích jednotek k motorům, klimatizačních jednotek a dalších komponentů přesného strojírenství," uvedl generální ředitel CzechInvestu Radomil Novák.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni 145 přímých investic za více než 50 miliard korun, což proti předchozímu roku byl nárůst o víc než 100 procent. Díky těmto investicím vznikne v nejbližších letech nejméně 20.000 nových pracovních míst, z dvou třetin pro kvalifikované pracovníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK