Koruna k dolaru oslabila až nad 25,20 Kč/USD, k euru klidná

04.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. července (ČTK) - Česká měna vůči dolaru oslabila až nad 25,20 Kč/USD, obchodování končí na 25,17 Kč/USD. Důvodem ztrát bylo posilování americké měny na světových trzích, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči euru byla koruna před dvěma svátečními dny zcela klidná a uzavřela na otevírací hodnotě 29,96 Kč/EUR.

Americké trhy sice byly kvůli tamnímu svátku zavřené, dolar však na světových trzích posílil až na hodnotu 1,185 USD/EUR, což je nejsilnější hodnota za posledních téměř 14 měsíců. "Pro posilování dolaru hovoří stále se rozevírající úrokový diferenciál mezi USA a eurozónou," uvedl Vlk. USA navíc mají vysokou šanci na další růst sazeb a na Evropskou centrální banku naopak roste tlak na snížení sazeb.

Evropské trhy navíc znervóznila slova člena ECB Christiana Noyera, podle kterého je možné, aby se některý člen eurozóny vzdal eura. "Je možné, aby země opustila eurozónu, neboť státy jsou suverénní. Takový výstup by ale vyvolal otázku o schopnosti takové země zůstat v Evropské unii. Navíc by to nebylo bez rizika," řekl podle agentury Reuters.

Z české ekonomiky dnes žádná informace nepřišla. V úterý a ve středu bude v ČR svátek, takže koruna bude jen technicky sledovat vývoj na eurodolarovém trhu. Ve čtvrtek budou pro českou měnu rozhodující nová data o zahraničním obchodu za květen. Analytici očekávají přebytek, který by měl potvrdit dobré výsledky českého exportu, ale především slábnoucí dovozy. Na vysoký přebytek by koruna reagovala posílením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK