Novým šéfem Aera Vodochody je Klimeš, nahradí Jakubšeho

14.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. července (ČTK) - Novým prezidentem státního Aera Vodochody bude dosavadní předseda představenstva firmy a bývalý ředitel České televize Petr Klimeš, který nahradí Antonína Jakubšeho. Rozhodlo o tom představenstvo firmy, řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. Stát personální změnu provedl zhruba týden před pravděpodobným vládním projednáváním zprávy o budoucnosti firmy, která má ústit v její privatizaci.

Dozorčí rada podniku nejprve dopoledne odvolala dva členy představenstva a nahradila je novými členy. Představenstvo následně odvolalo Jakubšeho a zvolilo Klimeše.

Stát připravuje dvoukolové výběrové řízení na výběr nového majitele podniku. V prvním kole bude rozhodovat podnikatelský záměr a ve druhé fázi cena. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana stát eviduje mezi pěti až deseti zájemci.

Od roku 1998 Aero vlastnila americká společnost Boeing. S tou však stát loni na podzim partnerství ukončil a převzal firmu zpět. Za Aero zaplatil stát symbolické dvě koruny, převzal však zároveň dluhy podniku přes devět miliard korun.

Loni Aero končilo počtvrté za sebou se ziskem, tentokrát 295 milionů korun. Za poslední čtyři roky Aero vydělalo 2,1 miliardy. Celková výše ztrát z minulých období však ke konci minulého roku činila 8,1 miliardy.

Klimeš nastoupil do Aera Vodochody v roce 2003. Dříve působil jako finanční ředitel České Televize a více než půl roku jako prozatímní ředitel. Ucházel se i o post stálého ředitele televize. Jakubše byl prezidentem Aera od roku 2001, dříve působil i v představenstvu firmy. Před nástupem do Aera vedl Jakubše pět let České aerolinie. Byl také například členem dozorčí rady Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK