Škromach popírá, že by zvýhodnil čokoládovnu ve svém rodišti

19.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. července (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach popírá tvrzení, že zvýhodnil čokoládovnu ve svém rodišti a přidělil jí neoprávněně dotaci na zřízení pracovních míst. Podle něj firma Candy Plus, která do zrušené provozovny Maryša v Rohatci na Hodonínsku přesunula svou výrobu z Budapešti, získala podporu stejně jako podniky v oblastech s vysokou nezaměstnaností na severní Moravě či v Čechách. Na případu nevidí nic podivného. Škromach to dnes řekl ČTK.

Na přidělení 40 milionů na tvorbu pracovních míst upozornil časopis Týden. Podle něj v rohatecké Maryše vyráběla cukrovinky firma Nestlé Česko, po privatizaci v ní deset let musela zachovat výrobu. Závazek skončil v roce 2003. Továrnu tedy společnost uzavřela. S firmou Candy Plus, která část svých výrobků Nestlé prodává, začala jednat o prodeji provozovny. Nový majitel pak získal peníze na zřízení bývalých pracovních míst, popsal Týden.

"Nevidím důvod, proč bych schválně měl diskriminovat firmy, které přicházejí na Hodonínsko," řekl dnes Škromach. Skutečnost, že pochází z tohoto kraje, podle něj nehrála žádnou roli. Dodal, že stejně jako do Rohatce putují peníze na politiku zaměstnanosti i do jiných regionů s vysokou nezaměstnaností.

Ministerstvo práce například poskytne 200.000 korun firmám, které se rozhodnou v oblastech s mírou nezaměstnanosti o polovinu vyšší než celorepublikový průměr zřídit místo. Dalších 50.000 korun pak mohou dostat, pokud bude tuto práci déle než rok vykonávat postižený nebo člověk nezaměstnaný déle než půl roku. Škromach připomněl, že podporu obdrží firmy tehdy, když zajistí nejméně deset míst a investují pět milionů korun.

Starosta Rohatce Vladimír Elšík (ODS) Týdnu řekl, že má podezření, že uzavření firmy a opětovné zřízení míst byla bouda k získání milionové státní dotace. Uzavřením Maryši nezaměstnanost v okrese rapidně narostla, takže firmy v regionu mohly dosáhnout na státní podporu. Škromach se však brání. Podle něj ho ODS nejdřív kritizovala za to, že vysoké nezaměstnanosti na jihu Moravy nevěnuje pozornost. Nyní ho napadá za boj s jejím snížením, dodal ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK