WTO zahájila šetření sporu mezi Boeingem a Airbusem

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽENEVA 20. července (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) zahájila posuzování vzájemného sporu o státní pomoc pro evropského výrobce letadel Airbus a americký Boeing. Roztočila tak kola zřejmě vůbec největší světové obchodní rozepře.

Ženevské ústředí organizace ustavilo dva rozhodčí výbory. Jeden z nich bude zkoumat stížnost Washingtonu na evropskou pomoc Airbusu, zatímco druhý bude prověřovat, zda je z hlediska mezinárodních obchodních pravidel nelegální podpora, kterou Boeingu různými formami poskytuje vláda Spojených států.

WTO svým krokem reagovala na žádost obou stran o obnovení stížnosti jedné na druhou. USA obnovily stížnost u organizace na konci května a EU na to okamžitě reagovala stejně. V předešlých měsících se obě strany nebyly schopny dohodnout na smírném řešení.

Ve sporu jsou v sázce miliardy dolarů a eur státní pomoci. Kontroverze zvýší napětí v transatlantických obchodních vztazích právě v době, kdy se obchodní mocnosti snaží v rámci WTO dotáhnout do zdárného konce světová jednání o liberalizaci obchodu.

USA loni odstoupily od dohody s EU z počátku 90. let. Ta umožňovala státní pomoc mladému Airbusu i přesto, že pravidla tehdy vznikající WTO takovou přímou podporu zakazovala. Washington si nyní pod tlakem Boeingu stěžuje, že Airbus mezitím díky státní pomoci svého hlavního konkurenta předstihl. EU zase poukazuje na skryté dotace USA prostřednictvím zbrojních zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK