Firmy by měly mít snadnější přístup na zahraniční kapitálové trhy

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Tuzemští emitenti cenných papírů by měli mít od příštího roku snadnější a levnější přístup na zahraniční kapitálové trhy. Vyplývá to z novely zákona o kapitálovém trhu, kterou schválila vláda. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. V ČR by se také mělo zjednodušit obchodování se zahraničními cennými papíry, které jsou již na jiných trzích států Evropské unie.

Aby novela mohla začít platit, musí ji ještě projednat poslanci a senátoři a podepsat prezident republiky.

Novela zavádí pro vydavatele akcií takzvaný evropský pas, který již dnes používají například banky. Pokud bude prospekt cenného papíru schválen v jednom členském státě EU, bude platný i ve všech ostatních unijních zemích. Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy to emitentům přinese významnou úsporu nákladů.

Změna zákona by mohla přispět i k rozvoji domácího akciového trhu, který trpí slabou nabídkou kvalitních emisí. Zjednoduší se totiž obchodování se zahraničními cennými papíry, které jsou již na trzích států unie. Českým investorům se tak podle resortu ulehčí investování do řady atraktivních zahraničních cenných papírů.

Kvůli souladu s unijními směrnicemi přináší novela i další změny. Upřesňuje postup při veřejných dražbách cenných papírů, pravidla pro mimoburzovní trh, poskytování náhrad z Garančního fondu obchodníků s cennými papíry nebo způsob, jakým Komise pro cenné papíry registruje investiční zprostředkovatele či jejich registraci ruší.

Novela také zpřesňuje pravidla pro obchodování zasvěcených osob, řeší manipulaci s trhem, poctivou prezentaci investičních doporučení, uveřejňování střetu zájmů či definování vnitřních informací.

Kromě zákona o kapitálovém trhu bude nutné novelizovat i dalších 13 zákonů včetně občanského zákoníku. V souladu s evropskými předpisy se v občanském zákoníku upravují pravidla poskytování bankovních služeb a spotřebitelských úvěrů s důrazem na ochranu zákazníků finančních institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK