Dovoz vína do ČR se první rok po vstupu do EU zvýšil o dvě pětiny

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 20. července (ČTK) - Dovoz vína do České republiky se v prvním roce po vstupu do Evropské unie zvýšil o dvě pětiny na 1,29 milionu hektolitrů. Důvodem bylo především uvolnění dřívějších celních bariér. Největší objemy pocházely z Rakouska, Španělska a Itálie. Vzrostl i export tuzemského vína, a to téměř o polovinu na 31.000 hektolitrů, průměrná cena se ale snížila asi o pětinu na 41 korun za litr. ČTK to řekl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo.

Záporné saldo obchodní bilance ČR v komoditě víno se tak za období od 1. května 2004 do letošního 30. dubna podle statistiků dále propadlo o jednu miliardu na 2,45 miliardy Kč. "Očekávali jsme po zkušenostech z Rakouska vyšší růst dovozu hned po vstupu (do EU), místo toho byl nárůst pomalejší a pokles bude asi také pozvolnější," uvedl Sedlo.

Podíl dovozu vína ze Slovenska se podle něj ve srovnatelném období zredukoval z dříve desetiny celkového importu až na čtyři procenta. Ze sdružených statistických a odborných údajů dále vyplývá, že klesá podíl dovozu červeného vína, za sledované období téměř o desetinu na 51 procent celkového objemu. Po vstupu do EU se navíc zvedla hodnota dováženého vína o 65 procent až na 2,58 miliardy Kč, zatímco u srovnatelné domácí produkce z roku 2003 dosáhla přibližně dvou miliard korun.

"Průměrná dovozní cena stoupla ze 17 na 20 Kč na litr," uvedl šéf profesního svazu s tím, že většina vína se dovezla bezcelně z členských zemí EU a zbytek ze třetích zemí clu podléhá.

U lahvového vína, tedy v obalech do dvou litrů, si udržely svou pozici Španělsko a Francie, svůj podíl navýšila i Itálie, ale místa ztratilo Rakousko a Slovensko. Celkový objem dovozů v této kategorii se zvýšil o 70 procent na 410.000 hektolitrů za průměrnou cenu 34 Kč za litr. U sudového vína se propadly dovozy ze Slovenska, Maďarska a Chile, naopak svůj podíl zvýšily Itálie, Rakousko a Španělsko. Objem dovozů vína v sudech se zvedl o 28 procent na 860.000 hektolitrů. Průměrná cena v tomto případě se pohnula nahoru jen mírně na 12 Kč za litr.

V České republice v posledních letech stoupá spotřeba vína. Zatímco před pěti lety byla průměrná spotřeba 13 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 30 litrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK