Pražská burza přes prodeje Unipetrolu a Telecomu rostla

20.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. července (ČTK) - Pražská burza si připsala další růst, přestože se investoři zbavovali akcií Unipetrolu a Českého Telecomu, kde Komise pro cenné papíry zveřejnila rozhodnutí k odkupu menšinových podílů. Užší index PX-D se posunul výše o 0,47 procenta na druhý rekord za sebou 3069,5 bodu. Hlavní index PX 50 přidal 0,04 procenta na 1241 bodů.

Akcie Unipetrolu přechodně ztrácely i deset procent po zprávě, že komise zamítla návrh kupce většinového státního balíku PKN Orlen na vypořádání se zbylými podílníky. Poprvé vyšlo najevo, že PKN nabídl 103 korun, což bylo hluboko za očekáváním investorů i analytiků.

"Zpráva o odmítnutí navrhované odkupní ceny Unipetrolu ze strany PKN Komisí pro cenné papíry způsobila počáteční paniku," uvedl Radek Neumann z firmy Fio. Nakonec Unipetrol odepsal 6,07 procenta na 143,75 koruny. Experti nyní předpokládají zlepšení nabídky od PKN na zhruba 130 až 140 korun.

V případě Telecomu komise s nabídkou španělské firmy Telefónica naopak vyjádřila souhlas a menšinoví akcionáři budou mít možnost prodávat akcie za 456 korun. Protože i zde někteří spekulovali na lepší cenu, kurz oslabil o 0,48 procenta na 459,3 koruny. Nízké cenové návrhy u Unipetrolu a Telecomu ale podle makléřů vyjadřují záměry vlastníků udržet cenné papíry na burze, což je pro investory příznivé.

O vzestup burzy se postaraly zhruba 1,5procentními zisky ČEZ, Erste Bank a Zentiva. Například ČEZ vyrostl o 1,53 procenta na nejvyšší hodnotu v historii 518,7 koruny. Celkové akciové obchody se rozrostly na vysoce nadprůměrných 9,2 miliardy korun, z čehož samotný Telecom obsáhl takřka dvě třetiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK